Hae
Aurinko-tilalla

Esittelyssä meidän satula -Trekker Ibero

Mainitsin aiemmassa Kuukauden kulut -postauksessa, että hankin Stinalle uuden satulan. Käytetyn, mutta meille uuden Trekker Iberon (linkki). Ja siistissä kunnossa se onkin käytetyksi. Laitoin Facebookin ryhmiin ostoilmoitusta, kun tiesin millaisen satulan haluaisin ja onnekseni yksi nettituttuni otti yhteyttä ja tarjosi heille ylimääräiseksi jäänyttä satulaa. Eli taas jälleen somesta oli hyötyä, ainakin siinä mielessä, että uskalsin siirtää myyjän tilille rahat ilman pelkoa nettihuijauksesta. Valitettavasti varsinkin nyt tämän vuoden puolella on silmiini kantautunut paljon huijauksia hevosvarusteista ja niissä on ollut kyse suuristakin summista.

Trekker satulat

Trekker -satulat ovat joustorunkoisia. Niistä pystyy myös säätämään satulan etukaaren leveyttä, joten satulaa on helppo muokata jos hevonen kasvaa leveydeltä, tai puolestaan menettää lihasta ja kapeampaa satulaa kaivattaisiin. Yleensä tässä vaiheessa on ns. normaalissa runkosatulassa vaihto edessä, jos satulaa ei pysty tehtaalla tai vaihtokaarilla levittämään/kaventamaan. Trekkereistä pystyy myös muokkaamaan istuimen kokoa, joten satula muuntautuu monen kokoisen ratsastajan persuksen alle, 16″-18″ välillä. Poneille on myöskin omia satuloita, joten pienemmätkin ratsastajat on muistettu.

Meillähän on Trekker Classic ollut jo aiemmin tässä taloudessa. Rosille ei aikanaan löytynyt tarpeeksi leveää satulaa mistään. Sain suosituksia Trekkereistä ja löysin Classicin käytettynä, jolloin kaupat syntyi. Tämä satula muuntautui myös Marlielle, joten siinä todellakin on muokkausmahdollisuuksia! Rosihan oli iso, pyöreä ja todella todella leveä. Säkää sillä ei ollut erityisemmin ja selkä oli kaareva. Marlie puolestaan oli hoikka, kapea, korkeasäkäinen ja suht suoraselkäinen -selät aivan kuin yö ja päivä siis. Ja sama satula sopi molemmille hevosille, kunhan sen sääteli sopivaksi!

Etukaaren välissä olevaa tankoa kääntämällä pystyy säätämään satulan etukaaren leveyttä

Ibero on käsittääkseni Trekkereistä koulusatulamalli, jos se johonkin täytyy lokeroida. Classic oli taas enemmän ns.  yleismalli. Kaikki Trekkerit sopivat silti maastoiluun, pienille esteille ja monipuoliseen ratsasteluun. Vähän mallista riippuen näissä on erilaisia polvitukia, isompia ja pienempiä. Tässä Iberossa on melko isot polvituet, mutta niin oli Classicissakin.

 

Satulan kokeilu stinalle

Stinan selkään satulan laitettuani olin vähän ehkä yllättynyt, jopa negatiivisesti. Ehkä asia johtui eri satulamallien eroista. Classic tuntui istuvan selkään tiiviisti hevoselle, kuin hevoselle, mutta tämä Ibero tuntui jäävän jotenkin selän päälle ”kellumaan”.  Aikoinaan. Classic ”loksahti” Rosin selkään, kuin nyrkki silmään. Ibero tuntui siis olevan paljon kauempana selästä. En tiedä onko fiilis sama myös ratsastaessa ja tällä ei sitten niin lähelle hevosta pääse. Satulan siivet saavat myös aikaan vaikutelman ettei satula istu kunnolla ja kippaa eteenpäin. Siivet kaareutuvat kuitenkin taaksepäin niin reilusti, että se saa tämän efektin aiheutettua.

Kuitenkin kun penkkiä katsoo, on syvin kohta istuimesta oikeassa kohdassa, eikä penkki nojaa taakse, eikä eteenpäin. Olen satulaa nyt vääntänyt ja kääntänyt eri leveyksille, mitannut hevosen leveyden ja säätänyt satulan erukaaren samalla leveydelle. Myös paneelit ovat todella kapen oloiset ja tuntuu, että paino niissä jakautuisi todella pienelle alalle. Ne on korkeat ja kapeat, mutta niitäkin pystyy siirtelemään miten tahansa. Ehkä juuri näiden korkeiden paneeleiden takia satula tuntuu olevan vähän irrallinen selästä. Trekkereissä on kuitenkin lämmöstä muokkautuvat paneelit ja uskon että tämä istuu selkään paremmin sitten kun se on selässä kauemmin ja ratsastaja satulassa.Sen näkee sitten, kun sinne asti tässä joskus päästään.

Satula selässä ensimmäisiä kertoja, satulaa muokattiin vielä tämän jälkeen ennen ratsastusta

Myös moni ystäväni on satulaa katsonut Stinan selässä. Tämän perusteella näyttää ihan hyvältä ja lavoille jää tilaa hyvin. Eteen jäi selvät painaumat lapakuoppien kohdalle ja satula onneksi istuu hyvin näinkin lihaksettomaan selkään myös näiltä kohdin, mutta voi olla että painaa myös vähän eteen. Voi olla, että satulaa täytyy vielä kaventaa hiukan. Yleensä sortuu ajattelemaan, että satula on liian kapea, jos se painaa edestä, mutta se voikin olla vähän liian leveä ja siksi juuri painautuu edestä liian alas. Säälle jää myös hyvin tilaa Stinan kohdalla, joskin tilanne täytyy katsoa vielä selästä.

####

Satulalla ratsastettiin eilen ensimmäistä kertaa ja se näytti ehkä kippaavan ratsastajan istuntaa hiukan eteenpäin. Siirsin paneeleita ja katsotaan taas seuraavalla kerralla uudestaan, miltä näyttää.

Itselläni on kuitenkin kiva luotto, että saadaan tämä vielä passelisti istumaan selkään.

 

2 kommenttia

  1. Kaisa kirjoitti:

    Mun yhdellä vuokrahevosella oli Trekker Classic ja siinä tuntui aina että jalka vääntyy todella taakse ja että kippaan eteen. Maastossa ja esteillä halusin kuitenkin hieman lyhyemmät jalustimet, joten jalkani oli sen jättimäisen polvituen ”päällä”. Hevonen oli hyvin leveä, joten etukaari oli leveällä myös, kerran ruuvasin kaarta kapeammaksi jolloin satula toki istui selkään paremmin eikä siipi enää kaartunut taakse, mutta satula oli auttamattomasti liian kapea hevoselle. Satula myös liikkui eteen herkästi ja useasti tulin maastossa alas selästä asettamaan sitä taaksepäin.

    en osaa sanoa oliko satula sitten liian leveäksi vai kapeaksi säädetty vai eikö vain sopinut tälle hevoselle, mutta olin hyvin kiitollinen, kun satula vaihtui toiseksi.

    • Aurinkotilalla kirjoitti:

      Voi ei.. Kyllä täs kieltämättä on mielessä käyny et tarviiko sitä kuitenkin sit vaan alkaa jotain toista satulaa kattelemaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *